Maatjesproject Dementie
In het project Maatjes dementie worden een vrijwilliger en een deelnemer met dementie aan elkaar gekoppeld. Zij worden maatjes van elkaar.
Mensen met dementie gaan activiteiten soms uit de weg. Ze willen bijvoorbeeld graag op een terras zitten, een stukje fietsen, een evenement bezoeken, of gezellig met iemand kletsen. Uit angst om dingen te vergeten of gedesoriënteerd te raken doen zij dit niet meer. Een maatje dementie kan hierbij helpen. Een maatje biedt aandacht en plezier aan de persoon met dementie op een manier die beiden leuk vinden. Het doel is om een goed contact op te bouwen tussen de vrijwilliger en de deelnemer. Dit kan door samen te praten, activiteiten te ondernemen, een spelletje te doen, enzovoort. Ook voor betrokken mantelzorgers kan het een fijne aanvulling zijn wanneer er een maatje dementie komt. De mantelzorger kan even wat voor zichzelf doen en even weg gaan uit de situatie. Een maatje dementie komt meestal eens in de twee weken een aantal uur op bezoek. De vrijwilliger, het maatje en de mantelzorgers overleggen samen op welk moment dit is.
Het is belangrijk dat het contact voor beide maatjes goed is. We streven er dan ook naar om mensen aan elkaar te koppelen die goed bij elkaar passen. Zo hebben beide maatjes er plezier van!
Aanmelding deelnemer:
Denkt u dat het project maatjes dementie wat voor u zou kunnen zijn? Dan kunt u dit bespreken met uw casemanager. Samen met de casemanager vult u een formulier in met uw interesses, wensen en ideeën. Wanneer wij deze binnen hebben gaan we op zoek naar een passende vrijwilliger. We vinden het heel belangrijk dat het klikt. Zo is het contact voor beide maatjes gezellig.
Voor de vrijwilliger:
Als Maatje dementie hoef je geen deskundige te zijn of te worden, het gaat juist om enthousiasme en belangstelling. Je kunt een hele waardevolle aanvulling zijn voor de persoon met dementie en de mantelzorgers die betrokken zijn.
Wij zorgen er voor dat je de basiskennis krijgt die je nodig hebt. Voor vragen en ondersteuning kun je altijd terecht bij Welzijn Barneveld. Ook worden er regelmatig trainingen of andere bijeenkomsten georganiseerd die bedoeld zijn voor alle vrijwilligers van Welzijn Barneveld. Deze zijn niet verplicht, maar uiteraard ben je van harte welkom!
Ben je benieuwd naar de verschillende Maatjesvragen? Kijk dan op onze vacaturebank voor de actuele vragen!