Steunpunt Mantelzorg
Mantelzorgwaardering 2024
De termijn voor het aanvragen van de Mantelzorgwaardering 2024 is verstreken, (dit kon tot 30 september 2024).
Medio 2025 informeren wij u via deze website en overige mediakanalen over de actuele stand van zaken Mantelzorgwaardering 2025.
Dienstenbon: ‘Praktische ondersteuning aan Mantelzorgers’
Bent u mantelzorger en zorgt u veel voor uw naaste? Is dit soms zoveel dat uw eigen huishouden hierdoor blijft liggen? Lukt het niet om de tuin op orde te krijgen door de intensieve zorgtaak? Of wilt u graag een paar uur ontspannen? Dat kan met de dienstenbon!
Bekijk de activiteiten voor mantelzorgers
Wie vraagt de mantelzorgers hoe het met hen gaat?
Mantelzorg
Je bent nog in de bloei van je leven en ineens blijkt je partner, moeder, vader, zus of broer ernstig ziek. Natuurlijk ondersteun je waar mogelijk, doe je alles wat in je ligt. Toch wordt de impact hiervan op je eigen leven flink onderschat.
Naast het zorgen voor de ander, zijn er ook andere dingen waar je tegenaan loopt. Hoe zit het met de regelgeving? Waar heb ik recht op? Wie kan mij ondersteunen als ik even doorheen zit? Waar begin je en bij wie moet je zijn…
Het steunpunt mantelzorg is de wegwijzer in zorglandschap. Wij bieden een luisterend oor, organiseren activiteiten en geven advies.
Mantelzorgen met gezonde grenzen
Mantelzorgen met gezonde grenzen
Het is voor iedereen goed om zijn grenzen in de gaten te houden. Voor de mantelzorger is dat extra belangrijk. Als je intensief en/of lang voor iemand zorgt of misschien voor meerdere mensen tegelijk dan is het moeilijk om je grenzen te bewaken.
Gezonde grenzen zijn nodig om te kunnen zorgen op een manier die bij jou past. Om de zorg te kunnen combineren met andere bezigheden zoals werk, studie, het gezin en sociale contacten. Maar ook om irritatie onderling te voorkomen en heldere communicatie te kunnen behouden.
Het is normaal dat je grenzen verschuiven. Het kan zijn dat je meegroeit in de zorgsituatie, waardoor je steeds meer zorg op je neemt. Voelt het goed, dan ben je niet je grens over gegaan, maar is je grens verschoven. Op het moment dat je over je grens gaat, kan dat komen omdat je (te) veel verantwoordelijkheid op je neemt of het gevoel hebt er alleen voor te staan. Soms gaan familieleden over jouw grens heen door automatisch te verwachten dat jij de verantwoordelijkheid wel op je neemt.
MantelzorgNL heeft een werkboek gemaakt ‘Mantelzorgen met gezonde grenzen’. Deze kun je downloaden, lezen en invullen zodat je je bewust wordt hoe het bij jou zit. Neem voor meer informatie contact op het steunpunt mantelzorg (mantelzorg@welzijnbarneveld.nl) zodat meegekeken kan worden in jouw situatie.