Het is voor iedereen goed om zijn grenzen in de gaten te houden. Voor de mantelzorger is dat extra belangrijk. Als je intensief en/of lang voor iemand zorgt of misschien voor meerdere mensen tegelijk dan is het moeilijk om je grenzen te bewaken.
Gezonde grenzen zijn nodig om te kunnen zorgen op een manier die bij jou past. Om de zorg te kunnen combineren met andere bezigheden zoals werk, studie, het gezin en sociale contacten. Maar ook om irritatie onderling te voorkomen en heldere communicatie te kunnen behouden.
Het is normaal dat je grenzen verschuiven. Het kan zijn dat je meegroeit in de zorgsituatie, waardoor je steeds meer zorg op je neemt. Voelt het goed, dan ben je niet je grens over gegaan, maar is je grens verschoven. Op het moment dat je over je grens gaat, kan dat komen omdat je (te) veel verantwoordelijkheid op je neemt of het gevoel hebt er alleen voor te staan. Soms gaan familieleden over jouw grens heen door automatisch te verwachten dat jij de verantwoordelijkheid wel op je neemt.
MantelzorgNL heeft een werkboek gemaakt ‘Mantelzorgen met gezonde grenzen’. Deze kun je downloaden, lezen en invullen zodat je je bewust wordt hoe het bij jou zit. Neem voor meer informatie contact op met het Steunpunt Mantelzorg (mantelzorg@welzijnbarneveld.nl) zodat meegekeken kan worden in jouw situatie.