Nederlanders hebben allemaal een fiets. Dat betekent niet dat er één soort fiets is, nee; er zijn gewone fietsen, elektrische fietsen, ligfietsen, bakfietsen, mamafietsen, tandems, crossfietsen, fietsen met een lage instap voor ouderen enz. Soms een fiets met een mand voorop om spullen in te doen, of een mandje achterop om je hond mee te nemen. Fietsen met een karretje erachter om een baby of hond in te vervoeren. Er is zoveel mogelijk.
Onlangs zijn we in Barneveld gestart met fietslessen voor mensen waar het niet vanzelfsprekend voor is dat ze fietsen. De fietslessen zijn bedoeld voor anderstalige nieuwkomers vanaf taalniveau A1. Het is belangrijk dat eenvoudige korte zinnen en woorden begrepen worden om de (fiets)theorie en aanwijzingen op te kunnen nemen.
Het doel van de fietslessen is om anderstaligen kennis te laten maken met fiets(regels) en het praktische gebruik van de fiets. Nederland is immers een fietsland. Door hen de basis te leren voor het fietsen, worden ze een stuk zelfstandiger en mobieler. Ook is het efficiënter qua tijd omdat je met de fiets nu eenmaal sneller afstanden overbrugt dan lopend. Daarnaast draagt fietsen bij aan een gezonde leefstijl, geeft het vrijheid en biedt het nieuwe kansen in de maatschappij.